IoT Harderwijk is een samenwerkingsverband van lokale partijen met als missie kennis en technologie op het gebied van Internet of Things beschikbaar te stellen om Harderwijk en omgeving ‘slimmer’ te maken.

Internet of Things (IoT) is een verzamelbegrip van objecten (‘dingen’) die in contact staan met haar gebruiker, doorgaans via het internet. Deze objecten zijn zeer divers, denk bijvoorbeeld aan telefoons, auto’s, thermostaten, maar ook liften en bruggen. Zo ontstaat een Internet of Things, een netwerk van aan elkaar verbonden apparaten en objecten. Deze verbinding maakt het mogelijk om de apparaten en objecten slimmer te gebruiken. Bovendien genereren ze waardevolle informatie.

Bekijk het filmpje hiernaast om meer te weten te komen over het Internet of Things Netwerk in Harderwijk.

IoT Harderwijk maakt nieuwe technologie toegankelijk

Om Harderwijk en omgeving de mogelijkheden van IoT technologie te laten ervaren biedt IoT Harderwijk een dekkend Long Range (LoRa) netwerk aan. Dit openbare en gratis te gebruiken netwerk is ontworpen om ‘slimme’ apparaten op aan te sluiten. Hiermee is Harderwijk een van de eerste gemeentes in Nederland met een netwerk speciaal geschikt voor IoT toepassingen.

Naast het faciliteren van een openbaar netwerk worden er ook kennissessies georganiseerd, zoals in juni 2017. Tijdens deze interactieve dag zijn er presentaties gegevens door IBM Watson en The Things Network en kregen lokale ondernemers de kans bedrijfsproblemen op te laten lossen op basis van IoT-technologie tijdens een hackathon.

IoT Harderwijk wordt mede mogelijk gemaakt door: